Amèrica

De Uiquipèdia
Saltar a: navegació, buscar
Mapa politic d'Amèrica


Amèrica és un continent que es troba en l’hemisferi occidental i es desplega entre l’Oceà Atlàntic i l’Oceà Pacífic, banyat al nort per l’Oceà Àrtic i al sur pel Passage de Drake, a on es te l’unio dels oceans Atlàntic i Pacífic. La part nort s’inclina cap a l’oest i esta molt pròxim a Àsia, ya que l’estret de Bering sol medix 66 quilómetros: en canvi, la del sur es troba mes aïllada en mig dels mares i separada de les terres mes proximes: Austràlia i Àfrica, per millers de quilometros.

Punts extrems continentals:

  • Nort: Cap Murchinson (Canadà)
  • Sur: Cap Froward (Chile)
  • Est: Cap Blanc (Brasil)
  • Oest: Cap Princep de Gales (EEUU)

Punts extrems insulars:

El territori d’Amèrica abarca una superficie de 42.142.000 quilometros quadrats, ho que representa el 29% de les terres emergides del planeta. El continent americà està dividit en tres grans blocs en estructura geografiques be diferenciats.

Amèrica del Nort: Es la part septentrional del nou mon, te la forma d’un triangul, qual part mes ample es troba al nort, disminuint cap al sur. Es desplega des de l’Oceà Àrtic fins la Cordillera Neovolcanica, casi en el paralel 19 o fins l’istme de Tehuantepec. (Llímit de Mèxic en Guatemala).

Amèrica Central: Te una superficie de 758.800 quilometros quadrats, corresponent a la massa continental 522.3000 quilometros quadrats. Es desplega des de l’istme de Tehuantepec fins la Barranca de l’Atrato, en el noroest de Colòmbia, mes l’Amèrica Insular o Antillana. La seua superficie es essencialment accidentada i està en la part septentrional de la zona torrida.

Amèrica del Sur: Ocupa la part meridional de l’hemisferi Occidental. Esta part del continent, qual forma es triangular, encara que es menor que el bloc del nort, es major que Europa i Austràlia. La seua part mes ample es troba al nort i es desplega des de la Barranca de l’Atrato fins el Cap d’Hornos, alcançant una superficie de 17.854.440 quilómetros quadrats.