Amèrica

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Mapa politic d'Amèrica


Amèrica és un continent que es troba en l’hemisferi occidental i es desplega entre l’Oceà Atlàntic i l’Oceà Pacífic, banyat al nort per l’Oceà Àrtic i al sur pel Passage de Drake, a on es te l’unio dels oceans Atlàntic i Pacífic. La part nort s’inclina cap a l’oest i està molt pròxim a Àsia, ya que l’estret de Bering sol medix 66 quilómetros: en canvi, la del sur es troba més aïllada en mig dels mares i separada de les terres més proximes: Austràlia i Àfrica, per millers de quilometros.

Punts extrems continentals:

  • Nort: Cap Murchinson (Canadà)
  • Sur: Cap Froward (Chile)
  • Est: Cap Blanc (Brasil)
  • Oest: Cap Princep de Gales (EEUU)

Punts extrems insulars:

El territori d’Amèrica abarca una superficie de 42.142.000 quilometros quadrats, lo que representa el 29% de les terres emergides del planeta. El continent americà està dividit en tres grans blocs en estructura geografiques be diferenciats.

Amèrica del Nort: És la part septentrional del nou mon, te la forma d’un triangul, qual part més ample es troba al nort, disminuint cap al sur. Es desplega des de l’Oceà Àrtic fins la Cordillera Neovolcanica, casi en el paralel 19 o fins l’istme de Tehuantepec. (Llímit de Mèxic en Guatemala).

Amèrica Central: Te una superficie de 758.800 quilometros quadrats, corresponent a la massa continental 522.3000 quilometros quadrats. Es desplega des de l’istme de Tehuantepec fins la Barranca de l’Atrato, en el noroest de Colòmbia, mes l’Amèrica Insular o Antillana. La seua superficie és essencialment accidentada i està en la part septentrional de la zona torrida.

Amèrica del Sur: Ocupa la part meridional de l’hemisferi Occidental. Esta part del continent, qual forma és triangular, encara que és menor que el bloc del nort, és major que Europa i Austràlia. La seua part més ampla es troba al nort i es desplega des de la Barranca de l’Atrato fins el Cap d’Hornos, alcançant una superficie de 17.854.440 quilómetros quadrats.