Emili Miedes

De Uiquipèdia
Direccions ràpides: navegació, Busca
Emili Miedes, filolec valencià

Emili Miedes i Bisbal (10 de març de 1925- 07 d'abril de 2012), naixqué en Albalat de la Ribera (Valéncia)


Feu el Bachiller en l'Institut de Xativa en dos anys. Fon filolec romaniste, estudià Filosofia i Lletres en l’Universitat de Valéncia. Cursà estudis de Magisteri i peritage mercantil. Estaba diplomat en Llengua d’Oc i la seua dialectologia. Era professor de llengua valenciana per la Centenaria Associació Cultural de Lo Rat Penat.

Estudià filosofia en el Colege dels PP. Carmelites Descalços en Valéncia i inicià Teologia en Suïssa.

Donà conferències i coloquis en diferents llocs i pobles, casi sempre de temes valencians. Investigador i escritor prolífic que ha publicat molts treballs i gràcies a ser políglota formava part d’un grup de traductors en Suïssa, pero fon en l’àmbit del valencianisme llingüístic i cultural a on focalisà gran part de la seua obra. Gran defensor de l’independència del valencià front al català.

Fon professor durant dos cursos en la Vall de Tavernes. En Enguera (Valéncia) estigue quatre anys de Director del Colege-Academia. En Albacet estigue al front d'una Escola Parroquial.

Fon tres anys professor i director dels Cursos de llengua valenciana del Grup d'Acció Valencianista, en Valéncia ciutat i pobles.

Te varies obres publicades; entre atres el “Vocabulari Elemental de la llengua valenciana”, que fon un dels primers i mes complets vocabularis de valencià realisats despres de la transició democràtica.

Fon ponent en el I Congrés de Llengua Valenciana, en Elig (1985) i també en el I Congrés de Filología Balear, en Palma de Mallorca (1993) a on presenta dos ponencies. Ha publicat numerosos articuls en periodics i revistes.

En la 23ª edicio dels guardons "Palmes Dorades" que tots els anys dona l'entitat, Grup Cultural Ilicità Tonico Sansano, li donaren el Guardo Palma Dorada Individual d'ambit valencià.

[edita] Obres publicades

Portada del "Vocabulari Elemental de la Llengua Valenciana" (1990) d'Emili Miedes.
  • “Vocabulari valencià-castellà, castellà-valencià" (1985).
  • “Refranyer en llengua valenciana. [Inclou la reordenacio i actualisacio del "Tratat de adages, y refranys valencians, y practica pera escriure ab perfecciò la Lengua Valenciana" de Carles Ros, 1736". (1986).
  • “Rondalles i llegendes en llengua valenciana" (1988).
  • “Vocabulari Elemental de la Llengua Valenciana” (1990)
  • "Vida i obra de l'escritor Lluís Fullana i Mira" (1993).
  • "La catalanitat de les Normes de Castelló de la Plana de 1932" (1995).
  • "El Català, una variant de l'Occità" (1996).
  • "Les Trobes en Lahors de la Verge Maria" (2002).

[edita] Enllaços externs

Ferramentes de l'usuari
Espais de noms

Variants
Accions
Navegació
Ferramentes