Gastronomia valenciana

De Uiquipèdia
Direccions ràpides: navegació, Busca
Paella Valenciana.

La Cuina Valenciana és la que se prepara tradicionalment en el Regne de Valéncia. Ingredients habituals son l'arròs, verdura, peixcat, especialment les anguiles de l'Albufera (all i pebre), i marisc. El plat més conegut es la Paella, exportada des de molt de temps arrere a tota Espanya i Iberoamèrica. No és solament una cuina mediterrànea al us, sino que és producte d'una tradició autòctona molt arraigada. La majoria dels menjars no son en absolut llaugers, al contari poden resultar pesades per a quins no estiguen acostumats i mengen més de lo degut. Perols i bollits com plats únics són molt importants en l'alimentació. Allò és majoritàriament campesina. Inclús en Espanya la cuina valenciana no és excesivament coneguda i no en massa restaurants de la Comunitat Valenciana se li presta l'atenció deguda als plats autòctons originals.

[edita] Plats típics

De tots els plats que la componen el més conegut internacionalment és la paella, un guis d'arròs sec, cuinat en una paella sense mànec, metàlica tradicional d'a on vé la seua denomianció, sobre un foc de llenya (preferiblement de taronger) preparat al efecte. La seua popularitat és tal que moltes segones residències valencianes conten en una paella, un espai obert o tancat a on se cuina la paella de llenya.

Existixen múltples recetes, pero la fonamental en la regió se compon d'arròs, pollastre i conill, bajoqueta i garrofó. En alguns llocs inclouen també caragols o albòndigues. El color groc del tradicional arròs de l'Albufera s'aconseguix en safrà. Se diu que la paella de marisc procedix de la costa de les terres del Ebre en les zones del Maestrat, no de l'Horta, mentres que en les comarques del sur predominen els arrosos manco secs, melosos o caldosos. Sobre la internacionalisació de la paella Manuel Vázquez Montalbán ironisava: "La paella internacionalisada és un guis d'arròs en el que se barreja la carn i el peixcat i qualsevol vegetal, en l'excepció del plàtano".

L'arròs juga un paper tan important en esta cuina nacional que en molts llibres de cuina d'Espanya apreixen més de 100 formes distintes de preparar-ho que tenen el seu orige en el Regne de Valéncia.

Un atre plat cuinat de forma molt semblant a la paella de marisc és la fideuà, en la que se sustituix l'arròs per fideus normalment grosos. Atres ingredients típics són el peixcat, calamar, clòchines i marisc.

També és típic l'arròs a banda, l'arròs negre, en fesols i naps, etcétera.

En hivern solen preparar-se olles o bollits, dels quals els seus ingredients principals son ossos, arròs, carn de bacó, botifarra i llegums. En la costa els plats de peixcat i marisc són naturalment més habituals que en l'interior.

Com a postre prima la fruta del lloc: taronja i mandarina. També és típicament nadalenc el torró, fabricat sobretot en Xixona(L'Alacantí) a base d'armela i sucre. Com a begudes típiques de la terra se produix l'orchata de chufa, princpalment en Alboraya. que sol beure's granisat o líquit (sempre molt freda) i sucant en ella fartons.

Més recent és la receta de l'aigua de Valéncia, còctel preparat en una base de begudes alcohòliques (normalment vodka i ginebra), sucre, suc de taronja i cava.

[edita] Plats

Alguns dels plats nacionals són:

[edita] Postres

Regne de Valéncia
Comunitat Valenciana · Idioma valencià · Cultura valenciana · Geografia · Estatut de la Comunitat Valenciana · Gastronomia valenciana · Comarques valencianes · Història · Himne de la Comunitat Valenciana · RTVV · Generalitat Valenciana · Corts valencianes · Real Senyera Coronada · Escut de la Comunitat Valenciana · Poble valencià · Demografia de la Comunitat Valenciana
Ferramentes de l'usuari
Espais de noms

Variants
Accions
Navegació
Ferramentes