Jaguar

De Uiquipèdia
Direccions ràpides: navegació, Busca
Jaguar

El jaguar, yaguar o yaguareté (Panthera onca) és el felí més gran d’Amèrica i u dels més grans del mon, sol superat pel lleo i el tigre. El seu habitat està en les selves i llocs càlits des de Mèxic fins a Argentina.

Contingut

[edita] Nom

El yaguareté ha rebut diferents noms, d'acort en els grups humans que l'han conegut a lo llarc d'Amèrica. Per als araucans es nahuel, per als tobas kiyué; en guaraní yaguá‑eté. També se li nomena jaguar, tigre, tigre americà. El seu nom científic es Leo onca palusuis (Ameghino).

[edita] Caracteristiques

Els jaguars són felins robusts que medixen de 68 a 76 cm d'altura, i pesen entre 57 i 113 Kg. Els jaguars poden rugir, pero més grunyen, i en ocasions nyaulen. Pertany a la classe dels mamífers, orde carnívor i família felidae. La llegislació argentina va prohibir totalment la comercialisació d'eixemplars vius o els seus restos per a vendre pels o realisar trofeus.

El yaguareté es el felí de major tamany del continent americà. Pot pesar entre 70 i 130 quilograms, i des del llom al sol te una mida de 80 centímetros. El pelage del yaguareté te un color de base groc taronjat, esguitat de rosetes negres dispostes irregularment. La regió ventral es blanca. La subespecie que habita en l'Argentina es la de major tamany.

Els jaguars són generalment de color café groguenc, en taques negres, nomenats rosetes, pero poden també ser negres en taques més negres. Son d’hàbits nocturns i tenen molt agudisats els sentits de l’olfat i l’oït, raó per la qual cacen en territoris de 45 quilómetros quadrats aproximadament. Són excelents nadadors, bons trepadors, i es mouen en molta agilitat.

Estos destres caçadors es mantenen gràcies a una dieta composta de chicotets mamífers, incloent javalins i capibares, tapirs, mones aranya, aixina com tortugues, granotes, i peixos que cacen en el seu habitat de bosc espés.

En excepció de la temporada reproductiva, els jaguars viuen a soles. Els menuts permaneixen en sa mare fins que tenen la seua pròpia família, al voltant dels tres anys. Al igual que els gats domèstics, els jaguars marquen el seu territori en orina i arrapats en els arbres. Es consideren vulnerables o en perill d’extinció, ya que son caçats per a trofeu, per la seua pell, i la pèrdua d’habitat amenaça la seua supervivència.

[edita] Habitat

Dins del territori argentí, el yaguareté habita actualment la selva humida del noroest argentí, alguns sectors del chaco i la selva missionera, on es troba una gran varietat d'ambients naturals: boscs tupits, camins i en especial, llocs propenc a l'aigua (costes fluvials, estorades, banyats, etc). El jaguar pot nadar en gran facilitat, i pot cobrar víctimes en l'aigua.

[edita] Alimentació

Degut que el yaguareté és un gran caçador solitari, exclusivament carnívor, captura i consumix chicotets rosegadors, pecaríes, corzueles, carpinchos, pacas, coatíes i yacarés. Ademés es l'únic que es pot enfrontar en éxit al poderos tapir.

Ferramentes de l'usuari
Espais de noms

Variants
Accions
Navegació
Ferramentes