Primera Guerra Mundial

De Uiquipèdia
Direccions ràpides: navegació, Busca
Archiu:WW1 TitlePicture For Wikipedia Article.jpg
Seguint les agulles del rellonge, des de la superior esquerra: Trincheres al Front Occidental; un tanc Mark IV britànic travessant una trinchera; el blindat de la Royal Navy HMS Irresistible enfonant-se després de topar en una mina a la Batalla dels Dardanels; la dotació d'una ametralladora Vickers en mascares antigàs i biplans Albatros D.III alemanys.

La Primera Guerra Mundial o la Gran Guerra es el conflicte armat a l'escala planetària que se desenrollà des de juliol de 1914 a novembre de 1918. Mes de 9 millons de persones van morir en esta guerra.

Els Aliats (França, l'Imperi britànic, l'Imperi rus, Itàlia) s'enfrontaren a les Forces Centrals (l'Imperi alemà, Austria-Hongria, l'Imperi otomà), i l'armistici fon firmat el 11 de novembre de 1918.

Les causes d'esta guerra son diverses, França vol recuperar Alsàcia i Lorena, perduda en 1870. Itàlia vol prendre d'Austria-Hongria la Dalmatia. I les numeroses tensions dins la regió dels Balcans.

La guerra deixà una important reestructuració de la geografia europea, quatre grans Imperis van despareixer (Imperi rus, Imperi alemà, Austria-Hongria, Imperi otomà) i aparegueren nous països (Checoslovaquia, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, Yugoslàvia, Hongria).

Ferramentes de l'usuari
Espais de noms

Variants
Accions
Navegació
Ferramentes