Puma

De Uiquipèdia
Saltar a: navegació, buscar
Puma

Puma1.jpg

Classificació científica
Regne Animalia
Filum Chordata
Classe Mammalia
Orde Carnivora
Família Felidae
Gènero Puma
Espècie P. concolor
Linnaeus, 1771
Distribució

Cougar range map 2010 es.png
Distribució del puma

El puma (Puma concolor) és un animal carnívor que es distribuix per tota Amèrica, especialment en zones montanyoses i boscoses. Els mascles, que són més grans, medixen entre 1 i 2 metros de llongitut més la coa de 66 a 78 cm. L’altura en els muscles es de 60 a 70 cm. Pot pesar entre los 40 i 100 quilograms.

Pot botar fins a 9 metros en terreny pla i 12 des de la branca d’un arbre. Te un cos flexible que pareix que s’allargara al correr, i els seus musculs es contrauen i s’estiren dibuixant-se davall de la seua pell.

Este és un felí silenciós, se desplaça furtivament i és el terror d’animals com cabres, cervols, dants, encara que també són les seues presses ratolins, peixos i aus. Des d’alt dels arbres aguaita a les seues victimes, i cau des de l’alt, sobre el llom d’estes i trencant la seua columna vertebral.

És actiu les 24 hores del dia, encara que demostra preferencia pel trenc d’alba i la boqueta nit. Pot trepar, botar i nadar en gran agilitat, encara que no se ho ve en l’aigua en freqüencia.

Els pumes naixen despres d’un periodo de gestació de tres mesos, en qualsevol época de l’any, i es curiós que es mantenen en sa mare durant dos anys.

Degut als danys que ocasiona en el ganat, es perseguit per grangers i s’ha convertit en una especie amenaçada, habitant actualment en zones arides. El puma és també conegut per lleo americà i lleo sabaner.

Enllaços externs[editar]

Commons