Jaguar

De Uiquipèdia
(S'ha redirigit des de Yaguareté)
Direccions ràpides: navegació, Busca
Jaguar
Jaguar

El jaguar (Panthera onca) és una espècie de mamífer carnívor de la família dels fèlits.[1] Ademés, és el fèlit més gran d’Amèrica i u dels més grans del món, sol superat pel lleó i el tigre. El seu hàbitat està en les selves i llocs càlits des de Mèxic fins a Argentina.

Contingut

[edita] Nom

El jaguar ha rebut diferents noms, d'acort en els grups humans que l'han conegut a lo llarc d'Amèrica. Per als araucans es nahuel, per als tobas kiyué; en guaraní yaguá‑eté. També se li nomena jaguar, tigre, tigre americà.

[edita] Característiques

Els jaguars són fèlits robusts que medixen de 68 a 76 cm d'altura, i pesen entre 57 i 113 kg. Els jaguars poden rugir, pero més grunyen, i en ocasions nyaulen.cita requerida La llegislació argentina va prohibir totalment la comercialisació d'eixemplars vius o els seus restos per a vendre pels o realisar trofeus.

El jaguar es el felí de major tamany del continent americà. Pot pesar entre 70 i 130 quilograms, i des del llom al sol té una mida de 80 centímetros. El pelage del jaguar té un color de base groc taronjat, esguitat de rosetes negres dispostes irregularment. La regió ventral es blanca. La subespecie que habita en l'Argentina es la de major tamany.

Els jaguars són generalment de color café groguenc, en taques negres, nomenats rosetes, pero poden també ser negres en taques més negres. Son d’hàbits nocturns i tenen molt agudisats els sentits de l’olfat i l’oït, raó per la qual cacen en territoris de 45 quilómetros quadrats aproximadament. Són excelents nadadors, bons trepadors, i es mouen en molta agilitat.

En excepció de la temporada reproductiva, els jaguars viuen a soles. Els menuts permaneixen en sa mare fins que tenen la seua pròpia família, al voltant dels tres anys. Al igual que els gats domèstics, els jaguars marquen el seu territori en orina i arrapats en els arbres. Es consideren vulnerables o en perill d’extinció, ya que son caçats per a trofeu, per la seua pell, i la pèrdua d’habitat amenaça la seua supervivència.

Àrea de distribució del jaguar. En rosa distribució històrica, en roig distribució actual[2]

[edita] Habitat

Dins del territori argentí, el jaguar habita actualment la selva humida del noroest argentí, alguns sectors del chaco i la selva missionera, on es troba una gran varietat d'ambients naturals: boscs tupits, camins i en especial, llocs propenc a l'aigua (costes fluvials, estorades, banyats, etc). El jaguar pot nadar en gran facilitat, i pot cobrar víctimes en l'aigua.

[edita] Alimentació

Degut que el jaguar és un gran caçador solitari, exclusivament carnívor, captura i consumix chicotets rosegadors, pecaríes, corzueles, carpinchos, pacas, coatíes i yacarés. Ademés es l'únic que es pot enfrontar en éxit al tapir.

[edita] Subespècies

Se reconeixen les següents subespècies:[1]

[edita] Referències

  1. 1,0 1,1 Panthera onca Don E.; Reeder, Dee Ann M. (eds.): "Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference". 3ª ed. Johns Hopkins University Press. Baltimore. 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.
  2. Planning to Save a Species: the Jaguar as a Model E. W. Sanderson, K. H. Redford, C.-L. B. Chetkiewicz, R. A. Medellin, A. R. Rabinowitz, J. G. Robinson y A. B. Taber (2002). Conservation Biology 16 (1): pp. 58-72. doi:10.1046/j.1523-1739.2002.00352.x

[edita] Enllaços externs

Ferramentes de l'usuari
Espais de noms

Variants
Accions
Navegació
Ferramentes