Diferència entre les revisions de "Blau"

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Llínea 3: Llínea 3:
 
El color '''blau''' és una de les sis sensacions cromàtiques bàsiques de la visió humana normal. És el quint color de l'espectre [[sol|solar]] i és el color del [[cel]] i de l'[[aigua]] del [[mar]].
 
El color '''blau''' és una de les sis sensacions cromàtiques bàsiques de la visió humana normal. És el quint color de l'espectre [[sol|solar]] i és el color del [[cel]] i de l'[[aigua]] del [[mar]].
  
La percepcio de que es provocat per la llum que te un espectre dominat per l'energia en una llongitut d'ona d'aproximadament 440-490 NM. Se considera un dels colors primaris aditius. En la roda de colors HSV, el complement de blau es groc, es dir, un color corresponent a una barreja a parts iguals de llum ROJA i vert. En una roda de color basat en la teoria tradicional color (RYB) a on el blau se considerà un color primari, el seu color complementari se considera que es de color taronja (basat en la roda de colors MUNSELL).
+
La percepció de que es provocat per la llum que te un espectre dominat per l'energia en una llongitut d'ona d'aproximadament 440-490 NM. Se considera un dels colors primaris aditius. En la roda de colors HSV, el complement de blau es [[groc]], és dir, un color corresponent a una barreja a parts iguals de llum [[roig|ROJA]] i [[vert]]. En una roda de color basat en la teoria tradicional color (RYB) a on el blau se considerà un color primari, el seu color complementari se considera que es de color taronja (basat en la roda de colors MUNSELL).
  
Blau es un dels termens basics de color, i un dels set colors de l'espectre, intermig entre la violeta (morat) i cien. Es compon d'un numero considerable de subcategoríes identificables que poden ser identificat en termens descriptius com el blau mari (blau oscur), blau cien (o "blau-vert", en el llimit en la franja verda), o el cel blau (blau).
+
Blau és un dels térmens bàsics de color, i un dels set colors de l'espectre, intermig entre la violeta (morat) i cien. Es compon d'un número considerable de subcategoríes identificables que poden ser identificat en térmens descriptius com el blau marí (blau obscur), blau cien (o "blau-vert", en el llímit en la franja verda), o el cel blau (blau).
La paraula en sí fon cedit a l'Angles mig de l'antiga paraula francesa bleu, blo, " esblanquida, descolorida", a la seua volta de l'antic franc blao.
+
La paraula en sí fon cedit a l'Anglés mig de l'antiga paraula francesa bleu, blo, " esblanquida, descolorida", a la seua volta de l'antic franc blao.
  
  

Revisió de 12:53 20 feb 2012

Color blau

El color blau és una de les sis sensacions cromàtiques bàsiques de la visió humana normal. És el quint color de l'espectre solar i és el color del cel i de l'aigua del mar.

La percepció de que es provocat per la llum que te un espectre dominat per l'energia en una llongitut d'ona d'aproximadament 440-490 NM. Se considera un dels colors primaris aditius. En la roda de colors HSV, el complement de blau es groc, és dir, un color corresponent a una barreja a parts iguals de llum ROJA i vert. En una roda de color basat en la teoria tradicional color (RYB) a on el blau se considerà un color primari, el seu color complementari se considera que es de color taronja (basat en la roda de colors MUNSELL).

Blau és un dels térmens bàsics de color, i un dels set colors de l'espectre, intermig entre la violeta (morat) i cien. Es compon d'un número considerable de subcategoríes identificables que poden ser identificat en térmens descriptius com el blau marí (blau obscur), blau cien (o "blau-vert", en el llímit en la franja verda), o el cel blau (blau). La paraula en sí fon cedit a l'Anglés mig de l'antiga paraula francesa bleu, blo, " esblanquida, descolorida", a la seua volta de l'antic franc blao.


També és u dels colors de la Real Senyera del Regne de Valéncia.